nl fr

Klaar om te vertrekken?

Klaar om te vertrekken?

  1. Ga naar de toeristische dienst van Hasselt (Visit Hasselt, Maastrichterstraat 59), waar de route begint.
  2. Download de route rechtstreeks op je smartphone of haal de brochure gratis op bij Visit Hasselt.
  3. Scan bij elk van de 8 stops de QR-code op het metalen plaatje met je smartphone. Vervolgens duik je in de geschiedenis van elke stop en ontdek je het heden en de toekomst. Daarnaast krijg je een inspirerende video te zien én kan je kans maken op de fantastische creaties!
Klaar om te vertrekken?

Smeets X Creatieve talenten

Om het 100-jarige merk nieuw leven in te blazen, heeft Smeets speciale samenwerkingen opgesteld met 7 beloftevolle creatievelingen. Stuk voor stuk hebben ze een originele creatie ontwikkeld waarvoor ze zich lieten inspireren door de rijke geschiedenis van Smeets. Zo creëerde de jonge fotografe Elien Jansen 3 prachtige beelden, maakten de meesterchocolatiers van Chocoladehuis BOON verslavend lekkere chocolade met Smeets jenever en distilleerde woordkunstenaar Jee Kast originele spreuken over Smeets. Tijdens de Smeets Ontdekkingsroute maak je kennis met deze talenten én kan je hun exclusieve creaties winnen!

Maak kans op unieke Smeets creaties

Aan elke stop kan je meedoen met een wedstrijd om een unieke creatie te winnen. Je hoeft niet te kiezen, want je mag aan álle 8 wedstrijden deelnemen!

Maak kans op unieke Smeets creaties

Sneak peek:
dit kan je beleven

1: Visit Hasselt

Haal hier de folder op (of download ‘m hierboven) en start je wandeling. Luister naar Jo Smeets (jep, de kleinzoon van!) die vertelt over de smakelijke geschiedenis van Smeets.

 

2: Het Borrelmanneke

Bekijk het jeneverkunstwerk van Hasselt dat tot leven komt tijdens de Jeneverfeesten en proef een ambachtelijk ijsje met Smeets fruitlikeur bij Mama Leone in de schaduw van het standbeeld.

3: De eerste winkel

Sta op de plaats waar het allemaal begon en trakteer jezelf nadien op heerlijke speculaas met Smeets Heidebitt bij Patisserie Cools.

4: De eerste likeurstokerij

De Zuivelmarkt werd ooit bijna volledig ingepalmd door Smeets. Vandaag wordt het steegje tussen de Zuivelmarkt en de Raamstraat ingepalmd door originele spreuken, gedistilleerd door Hasselts woordkunstenaar Jee Kast.

5: De oude jeneverstokerij

Bekijk de indrukwekkende graanjeneverstokerij waar nu concept store La Bottega is gevestigd. Binnenin hangen een reeks knappe fotobeelden van Hasseltse fotografe Elien Jansen tentoongesteld.

6: De oude stokerswoning

In de laatste stokerswoning van Smeets vind je vandaag chocoladehuis BOON. Kijk in de video zelf hoe de pralines worden gemaakt en proef zelf de unieke chocolade Smeets flesje!

7: Het Jenevermuseum

In de voormalige stokerij zit nu het Jenevermuseum, dat je vrijblijvend een bezoekje kan brengen. Tegenover de ingang zie je een origineel kunstwerk op de muur van ’t Borrelhuis (yes, ze serveren Smeets borrels!) van de hand van de jonge kunstenares Eva Lynen.

8: Cocktailbar Koks&Tales

Smeets jenever werd doorheen de jaren op verschillende manieren gedronken. Leer alles over het proefritueel van de borrel in de video en leer van bartender Rob Biesmans hoe je de nieuwe cocktails zelf klaarmaakt ... of stap binnen en proef ze meteen!

Kan je winnen:

Het gloednieuwe Smeets boek.

Kan je winnen:

Een XXL-portie heerlijk Smeets ijs voor thuis.

Kan je winnen:

Speculaas met Smeets jenever.

Kan je winnen:

Een hippe limited edition tote bag van Smeets.

Kan je winnen:

Een unieke en genummerde print van een van deze beelden.

Kan je winnen:

Een authentiek iconisch chocolade Smeets flesje met heerlijke vulling.

Kan je winnen:

Een premium kaartspel met deze unieke print en een authentieke Smeets affiche

Kan je winnen:

Een Smeets Ontdekkingsbox.

Praktisch

  • Gratis
  • 24/7 beschikbaar, met uitzondering van de deelnemende handelaars
  • 2 kilometer lang
  • Rolstoel- en kinderwagentoegankelijk (pas op: wel enkele kasseienwegen!)
  • Startpunt aan de toeristische dienst van Hasselt (Visit Hasselt, Maastrichterstraat 59)
Met de medewerking van:
Jenever Museum

Veelgestelde vragen

Is de route gratis?

Yes! Je kan de brochure gratis ophalen bij Visit Hasselt of downloaden op je smartphone. Als je ervoor kiest om iets aan te kopen bij een van de deelnemende handelaars zoals een ijsje met Smeets bij Mama Leone, een hippe print bij La Bottega, een toegangsticket tot Het Jenevermuseum of een jenevercocktail bij Koks&Tales, is dat uiteraard wel voor eigen rekening.

Kan ik de route ook ’s avonds of in het weekend doen?

De route is 24/7 beschikbaar. Natuurlijk zijn de deelnemende handelaars niet 24/7 open, dus check je voor je vertrek best de openingsuren van de handelaars zelf. Tip: doe je de route op een zaterdagnamiddag, dan maak je het meeste kans dat alle handelaars open zijn om je te ontvangen.

Wat kan ik winnen?

Gedurende de Smeets Ontdekkingsroute geven we heel wat unieke Smeets creaties weg! Op elke stop van de route kan je via de QR-code deelnemen om een exemplaar te winnen. Concreet kan je het boek ‘De Jenever Revival’ winnen, heerlijk Smeets ijs, ambachtelijke Smeets speculaas, een hippe tote bag met Smeets spreuk, een artistieke Smeets fotoprint, een Smeets chocoladeflesje, een premium kaartspel met Smeets print en authentieke Smeets affiche en een Smeets Ontdekkingsbox. Als je gewonnen hebt, word je persoonlijk op de hoogte gebracht via e-mail. Lees hier de wedstrijdvoorwaarden.

Is de route goed toegankelijk?

De route vindt plaats in de Hasseltse binnenstad en is 2 kilometer lang. Je kan elke stop goed bereiken met een rolstoel of kinderwagen, maar let wel op de kasseien! 

Ontvang elke week een smakelijke cocktail in je mailbox