nl fr

STOP 2:
Het Borrelmanneke

Nu je op de vorige locatie van deze Smeets Ontdekkingsroute in de geschiedenis van Smeets bent gedoken, is het tijd voor het echte werk: Smeets(-ijs) proeven!

Over deze locatie

Voor je staat het Borrelmanneke, een kunstwerk van Laurent Boonman uit 1981. Je ziet een ‘manneke’ dat jenever uit een tonnetje giet en schrijlings op een os zit. Tussen de poten van de os doen zwijntjes zich tegoed aan draf. We horen je al denken: wat heeft landbouw met jenever te maken? Alles, eigenlijk! Vroeger werd het vee vetgemest met de ‘draf’, het graanafval dat overbleef na het stoken van jenever. Met de dierlijke mest werden gronden vruchtbaar gemaakt, zodat er gerst en rogge op geteeld konden worden. Inderdaad, de basisgrondstoffen van de jeneverstokerij! Zo kocht ook Gerard Smeets 188 hectare grond om samen met een boer vee te houden. Het Borrelmanneke symboliseert dus de natuurlijke kringloop tussen landbouw en jenever.

Achter het Borrelmanneke ligt ijssalon Mama Leone. Speciaal voor de 100-jarige verjaardag van Smeets hebben ze heerlijke ijssmaken ontwikkeld met Smeets Mango-Passie, Appel-Kers en Cactus.

Locatie: Maastrichterstraat 28, 3500 Hasselt. Bekijk op Google Maps

Video: kijk hoe het Smeets ijs gemaakt wordt

Neem een kijkje in de potten van Mama Leone en ontdek hoe het Smeets ijs gemaakt wordt. Loopt het water je al in de mond? Wandel dan even binnen en ontdek de nieuwe smaak zelf!

Maak kans op een XXL-portie heerlijk Smeets Mango-Passie-ijs

Wil je thuis nog nagenieten van je Smeets ijsje of is het ijssalon momenteel niet open? Doe dan mee met deze wedstrijd en win één van de vele porties Smeets Mango-Passie-ijs!

Met de medewerking van:
Jenever Museum