nl fr

STOP 2:
Het Borrelmanneke

Nu je op de vorige locatie van deze Smeets Ontdekkingsroute in de geschiedenis van Smeets bent gedoken, is het tijd voor het echte werk: Smeets(-ijs) proeven!

Over deze locatie

Voor je staat het Borrelmanneke, een kunstwerk van Laurent Boonman uit 1981. Je ziet een ‘manneke’ dat jenever uit een tonnetje giet en schrijlings op een os zit. Tussen de poten van de os doen zwijntjes zich tegoed aan draf. We horen je al denken: wat heeft landbouw met jenever te maken? Alles, eigenlijk! Vroeger werd het vee vetgemest met de ‘draf’, het graanafval dat overbleef na het stoken van jenever. Met de dierlijke mest werden gronden vruchtbaar gemaakt, zodat er gerst en rogge op geteeld konden worden. Inderdaad, de basisgrondstoffen van de jeneverstokerij! Zo kocht ook Gerard Smeets 188 hectare grond om samen met een boer vee te houden. Het Borrelmanneke symboliseert dus de natuurlijke kringloop tussen landbouw en jenever.

Achter het Borrelmanneke ligt ijssalon Mama Leone. Speciaal voor de 100-jarige verjaardag van Smeets serveerden ze in 2021 heerlijke ijssmaken met Smeets Mango-Passie, Appel-Kers en Cactus.

Locatie: Maastrichterstraat 28, 3500 Hasselt. Bekijk op Google Maps

Video: kijk hoe het Smeets ijs gemaakt wordt

Neem een kijkje in de potten van Mama Leone en ontdek hoe het Smeets ijs gemaakt werd. Loopt het water je al in de mond? Wandel dan even binnen en geniet van een heerlijk ijsje. 

Met de medewerking van:
Jenever Museum