nl fr

STOP 3:
De eerste winkel

Zoals je op de vorige stops van deze Smeets Ontdekkingsroute al te weten kwam, begon het verhaal van Smeets dus allemaal met één winkeltje in het kloppende hart van Hasselt. Precies, dat is hier!

Over deze locatie

Op dit pleintje stond vroeger de allereerste winkel van Smeets. In 1921, toen jenever een terugval kende, opende de jonge Hasselaar Gerard Smeets hier een winkel in likeuren, jenevers en rookwaren. En hij wist van aanpakken. Met zijn fiets doorkruiste hij de hele omgeving om bestellingen te noteren, zelfs tot in de Kempen en het Maasland! Terwijl Gerard meestal op de baan was, hield zijn vrouw Emma de winkel open en hielp zijn broer Joseph met het spoelen, vullen en klaarzetten van de flessen. Het bakstenen hoekhuis met de woning en winkel stond vroeger tegenover de ingang van de kerk, toen het pleintje half zo groot was als nu. Het gebouw verdween volledig na een bominslag in 1944 ...

Aan de andere kant van dit plein ligt Patisserie Cools, dat al 150 jaar onlosmakelijk verbonden is met Hasselt en ook getroffen werd door de bominslag. De patisserie werd echter heropgebouwd, zodat je hier vandaag nog steeds het lekkerste gebak kan proeven. Voor het 100-jarige bestaan van Smeets creëerde de bakker een variant van zijn heerlijke Hasseltse speculaas met, je raadt het al, Smeets Heidebitt.

Locatie: Kapelstraat 18, 3500 Hasselt. Bekijk op Google Maps

Video: ontdek hoe de Smeets speculaas gemaakt wordt

Duik in de keuken van Patisserie Cools en kijk hoe de Smeets speculaas gemaakt wordt. Hongerig geworden? Loop binnen en ontdek de speciale smaak zelf!

Met de medewerking van:
Jenever Museum