nl fr

STOP 4:
De eerste likeurstokerij

Op de vorige locatie van deze Smeets Ontdekkingsroute zag je waar de eerste winkel van Smeets lag. Die winkel aan de Kapelstraat was zo’n succes, dat Gerard al snel moest uitbreiden ...

Over deze locatie

In 1926 kocht Gerard Smeets enkele panden aan de Botermarkt (de huidige Zuivelmarkt). Enkele maanden later kocht hij een aanpalend stuk grond, waar hij een likeurfabriek met afvulinstallatie, magazijnen en kantoren liet bouwen. Er werd vaak heen en weer gefietst tussen deze locatie en de winkel in de Kapelstraat om flessen te leveren wanneer de voorraad in de winkel weer eens uitgeput was door de enorme populariteit. In de jaren nadien kocht Gerard nog verschillende gebouwen, zodat na een tijd bijna de hele huidige Zuivelmarkt in handen was van Smeets.

 

Wanneer je verder wandelt van de Zuivelmarkt naar de Raamstraat, kom je door het nieuwe gedichtensteegje. Daar zie je enkele smaakmakende spreuken van de getalenteerde hand van Hasselaar Joost Stockx, beter bekend als de woordkunstenaar Jee Kast die ooit in de finale van Belgium’s Got Talent belandde.

Locatie: Zuivelmarkt, 3500 Hasselt. Bekijk op Google Maps

Video: ontdek hoe Jee Kast zijn Smeets spreuken bedacht

Neem een tripje in het creatieve brein van Jee Kast en kijk zelf hoe hij zijn originele spreuken tot leven brengt.

Met de medewerking van:
Jenever Museum